MEEWERKENDE INSTANTIES

Het leven mag dan misschien uit barrières bestaan (LEES OOK Twee stapjes vooruit), het is wel zo prettig als je soms wat hulp krijgt in het nemen van die hindernissen. Vaak heb je het gevoel dat sommige bureaucraten je het alleen maar moeilijk maken (LEES OOK Tegenwerkende instanties), maar gelukkig zijn er ook instanties - of tenminste individuele functionarissen - die oprecht de bedoeling hebben je verder te helpen. Een bedrijfarts die inziet dat meer uren gaan werken voorlopig niet heilzaam is, of een reïntegratieconsulent die samen met jou een pad uitstippelt waardoor je nieuwe kansen krijgt. Koester deze contacten, zij kunnen het verschil maken in jouw strijd. Het is niet een Calimero-achtig ik-ben-klein-en-zij-zijn-groot gevecht, jij alleen tegen de boze buitenwereld. Er liggen ook kansen om jezelf te verbeteren met de hulp van anderen. Grijp die kansen!

De Competente Consulent
(...)
Deze vriendelijke man ontpopte zich als een begripvolle coach. Hij was zelf burnoutervaringsdeskundige en een van de eerste mensen die leek te begrijpen tegen welke barrières die jongen opliep. Begonnen als fysiotherapeut, was hij later opgeleid tot psychotherapeut, waardoor hij inzicht had in zowel lichamelijke als geestelijke problemen, én in hun samenhang. En, heel belangrijk, hij had geen haast, hij geloofde in de weg van de geleidelijkheid. Hij had oprechte belangstelling voor de persoon voor zich en zag hem niet als een cliënt die hij zo snel mogelijk moest ‘plaatsen’.
“Ik heb nog steeds sterke pieken en dalen en ik wil telkens meer naar ik aankan,” vertelde Giel hem bij hun eerste ontmoeting. De Consulent hield hem een spiegel voor:
“Je bent nog te streng en te hard voor jezelf, je legt de lat telkens weer te hoog. Je moet jezelf de tijd gunnen, nog meer accepteren dat het is wat het is.”
Dat heb ik al iets te vaak gehoord, dacht de jongen, maar tegelijkertijd voelde hij dat zijn weerstand tegen dit thema betekende dat de coach de vinger op de zere plek had gelegd.
Deze ontmoeting zou een keerpunt betekenen in het proces dat de jongen doormaakte.

lees verder...