NIET ANDERS DENKEN & DOEN

Je bent al een tijd onderweg en je hebt al een heleboel doktoren, therapeuten en goeroes voorbij zien komen. In plaats van je te helpen hebben ze je het je alleen maar moeilijker gemaakt. Het lukte je vaak niet hun adviezen op te volgen, en als je dat wel deed, hadden ze niet de gewenste positieve uitwerking. Misschien stond je ook niet helemaal open voor verandering, liep je de verschillende behandelaars af omdat dat van je verwacht werd. Eigenlijk wil je gewoon je oude leven weer oppakken, zodra de beperkingen van je ziekte - vermoeidheid, concentratieverlies - voldoende zijn afgenomen.
Misschien lukt dat ook wel. Het kan best dat je klachten afnemen zonder dat je vreselijk je best doet om 'van paradigma te wisselen' en dat je langzaamaan weer de oude wordt.Je loopt wel het risico dat je weer zodanig in je oude gedrag schiet, dat je te maken krijgt van dezelfde gezondheidsproblemen. Dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt van jezelf overbelasten, ziek worden, opkrabbelen en weer doorploeteren. Dan zal je moeten toegeven: "Ik heb er niks van geleerd." Maar misschien gebeurt dat helemaal niet. Er zijn zat mensen die een 'ongezonde leefwijze' hebben en toch goed functioneren. Ook daar kun je voor kiezen.

De Patronenwijzers
(...)
Een tijdje bleef het stil. Toen richtte de zesde Wijzer zich tot de jongen.
“Je kunt ook proberen een paradigmashift in praktijk te brengen. Verander je oude denken en doen, waarin je alleen rust neemt om weer snel in actie te kunnen komen, in een nieuw denken en doen, waarbij juist de rust centraal staat en het doen vanzelf zal volgen.”
Dat riep bij Giel meteen een geweldige weerstand op, voor de kenners een teken dat hier de vinger op de zere plek werd gelegd. Diep van binnen voelde hij ook wel dat er een diepe waarheid school in deze woorden, maar hij wist dat het voor hem niet gemakkelijk zou zijn om deze paradigmashift in praktijk te brengen. Hij had nog een lange weg van doen en niet-doen te gaan.

lees verder...