JE KOMT ALSNOG IN ACTIE

Je hebt het een tijdje aangezien, maar het wil nog niet vlotten. Het gaat dus niet 'vanzelf' over. Daar ben je alleen maar chagrijniger van geworden. Je omgeving - partner, goede vriend(in), collega - ziet met lede ogen aan hoe je afglijdt en begint druk uit te oefenen: "Zo gaat het niet langer, je moet er iets aan doen."
Maak de keuze: zoek hulp of ga actief zelf aan de slag. Op internet zijn gespecialiseerde sites, vaak met met lotgenoten-forums en links naar nuttige adressen, behandelaars, therapieën enzovoort. Moeilijk om iets te kiezen? Dat is geen reden om niet te kiezen. Probeer iets dat je wel aanspreekt, zet een eerste stap. En als het niet werkt, sla je een andere weg in. Stel het Grote Doel niet voorop, in het begin is 'de weg' het belangrijkste. De rest volgt dan misschien wél 'vanzelf'.

De Wereldwijze Weters
(...)
“Probeer jezelf kleine doelen te stellen, tevreden te zijn als je die haalt en zo je activiteiten geleidelijk verder uit te breiden. Vaak is het zo dat mensen niet eens merken hoeveel ze al in een jaar of twee jaar verbeterd zijn. Ze leggen de lat te hoog, ze willen zijn zoals ze vroeger waren en worden boos omdat dat niet lukt. Met die boosheid maak je weer stresshormonen aan en zo blijf je in een vicieuze cirkel zitten. Door het gevoel van onmacht blijf je steeds cortisol aanmaken. Probeer je te richten op de dingen die wel goed gaan en daaraan plezier te beleven. Probeer het gevoel van onmacht te relativeren.”
Giel knikte. Het was allemaal helemaal waar, maar makkelijker gezegd dan gedaan. De angst bleef knagen. Hij kwam namelijk weinig gevallen tegen waarin het zolang duurde als bij hem. En als hij wel zo iemand tegenkwam, was dat weinig bemoedigend.
"Ik ben tien jaar geleden burnout geraakt en ik ben er in blijven hangen," had een van de Lotgenoten hem daar in het Stressmoeras toevertrouwd. Dat versterkte zijn twijfels. Wat kon de eventuele blijvende schade van een burnout zijn? Zou hij ooit nog normaal kunnen werken, hardlopen, spannende reizen maken?

lees verder...